Nudist semester: Nida nudiststrand Litauen

Nida nudiststrand Litauen

 


Nida nudiststrand är en ren strand med volleybollplan och omklädningshytter. Gå tillräckligt långt söderut längs stranden så kommer du så småningom till ett staket som markerar gränsen mellan Litauen och Ryssland.

Det finns tre nakna områden endast för kvinnor och en allmän strand öppen för allmänheten. Det finns också badvakter på denna strand.

Det är en lång sträcka av stranden med en perfekt atmosfär för att koppla av och sola och för barnen att leka på den allmänna stranden. Även i nakenområdet såg vi några familjer som umgicks. Det är inte särskilt strikt på det sättet, antar jag. Bra ställe att gå om du är i Nida.

Nida är den främsta och sydligaste bosättningen på den litauiska sidan av den UNESCO-skyddade Curonian Spit-sandremsan. I Nida är tradition och turism i perfekt harmoni. Den lilla fiskebyn ligger i utkanten av Kuriska lagunen och ligger bara 50 km söder om Klaipėda. Det är ett utmärkt resmål för en dagsutflykt, där det bara finns tillräckligt att se och göra innan det är dags att åka.

Den ursprungliga platsen för Nida, ett bosättningsområde i den baltiska Kuren, nämndes första gången 1385 i dokument från de germanska riddarna som styrde landet inom sin klosterstat. Den ursprungliga bosättningen på vägen längs Kuriska spotten låg cirka 5 km söder om den nuvarande positionen nära Högdynen vid Cape Grobštas (från fornpreussiska: grabis, "kulle").

Fiskebyn blev en del av hertigdömet Preussen 1525 och kungariket Preussen 1701. År 1709 dog nästan hela befolkningen av en böldpestepidemi. Ständigt hotad av sanddrivor flyttades byn från den annalkande dynen till sin nuvarande plats på 1830-talet.

Den införlivades med den preussiska provinsen Ostpreussen 1773 och blev en del av det tyska riket efter den tyska återföreningen 1871. En fyr byggdes på Urbaskullen 1874. Den förstördes senare under kriget och återuppbyggdes 1945 och 1953.

Nida är den västligaste punkten i Litauen och de baltiska staterna och ligger nära gränsen till den ryska ekklaven Kaliningrad oblast.

Du kan nå Nida med vatten från Klaipėda, med den nya färjan eller den gamla färjan, eller åka dit direkt från busstationen. Nida ligger i en skyddad nationalpark och besökare som inte åker kollektivt måste betala entréavgift. På sommaren går det ibland en färja mellan Klaipėda, Juodkrantė och Nida.

Nida har idag cirka 2 385 invånare.

Nida har en flygplats, men har ingen reguljär trafik och kan bara hantera små flygplan.

Staden tar emot cirka 200 000 till 300 000 turister varje sommar. Beläget i staden Nida, är ett stensolur byggt på toppen av Parnidis-dynen, en av många sanddyner.

Nida är en unik plats att besöka för sina helt fantastiska ökenliknande sanddyner.

Nida är nu startpunkten för en spännande långväga vandringsled längs Östersjökusten, som slutar 1200 kilometer bort i Tallinn.

Parnidis Dune är det enda stället i Litauen där du kan se solen gå upp ur vattnet och gå ner i vattnet igen.

Den 52 meter höga Parnidisdynen har slukats av den skiftande sanddynen, men det är ett känsligt landskap av fjälltallar, ängar och fin blond sand, prickade med lila näckrosblommor. En 1 700 meter lång stig leder till ett grandiost panorama i höjd med dynen där du hittar ett solur med en granitobelisk.

Nida Beach är fläckfritt och säkert och livräddarna är uppmärksamma och snabba. Utsikten är vacker, och om du letar efter ett ställe att koppla av och föryngra bör du definitivt besöka denna strand!

Det finns några fina exempel på gravstenar i trä på denna charmiga skogskyrkogård. Dessa gravstenar av trä är dekorerade med symmetriska sniderier av växter, fåglar och andra motiv. De har traditionellt sett placerats vid foten av en grav i århundraden och har sitt ursprung i Litauens hedniska rötter. Korsmotivet förekommer också sedan 1800-talet.

Var kan du bo?

Hotell Neriya

Hotel Nerija är ett 3-stjärnigt hotell som ligger i ett lugnt område omgivet av skog, vilket garanterar en behaglig och bekväm nattsömn och andas den friska luften i Curonian Spit National Park. Nerija är inte det nyaste hotellet i Nida, men det är en favorit bland lokalbefolkningen för sina långa traditioner, rimliga priser och exceptionella restaurang.

Guboja Hotel

Guboja ligger i Nida, en tio minuters promenad från både Kursiu Nerija nationalpark. Detta pensionat ligger 1 km från den Kuriska hamnen och 6 km från den Kuriska Spit.

Hotell Nidus

Hotel Nidus är en perfekt plats att koppla av under din vistelse i Nida. Beläget mellan Östersjön och Kuriska hamnen, skapar Nidus en mysig, lugn och avkopplande atmosfär, vilket gör det till en perfekt plats för romantiska par.

Naglis

Det charmiga pensionatet ligger i en byggnad nära den stora hamnen. Dubbelrummen består av två rum och några har en dörr som vetter mot den skuggiga trädgården med bord. Det finns en matsal och ett kök som gästerna delar.

Misko namas

Detta fridfulla pensionat är inrett i blått och vitt Koers och är fyllt med eleganta möbler, ornament och spets. Varje rum har ett kylskåp och en vattenkokare, medan vissa har ett fullt utrustat kök och en balkong. Du kan bläddra i det lilla biblioteket eller koppla av i trädgården.

Kan inte välja ännu, mycket mer boende hittar du via denna länk.